Tegenwoordig zien we overal en nergens groene daken opduiken. Het aantal groene daken stijgt zienderogen. Dat is ook niet heel verwonderlijk. De daken voorzien van planten, struiken en in sommige gevallen complete bomen zijn sterk in opkomst. De groene daken helpen sterk het binnenklimaat te verbeteren, zijn goed voor het milieu en zorgen bovendien ook nog eens voor een energiebesparing. We bespreken kort de voordelen die groene dakbedekking kan bieden!

Goede isolatie 

Allereerst zorgt groene dakbedekking voor een betere isolatie van het dak. Dit betekent dat een groen dak ’s zomers meer warmte buiten zal houden doordat de beplanting ongeveer de helft van de warmte tegenhoudt. In de winter zal de warmte juist binnen gehouden worden door de dikte van het dak. Uit recent onderzoek is gebleken dat er een energiebesparing van zo’n negen procent behaald kan worden met een groen dak!

Hoge levensduur 

Ook gaat een groen dak gepaard met een forse levensduur. Waar reguliere platte daken, die vaak voorzien zijn van bitumen, zo’n twintig jaar meegaan, kan een groen dak wel 60 jaar mee gaan. Uiteraard is de levensduur wel sterk afhankelijk van het al dan niet uitvoeren van het vereiste onderhoud. Er is weinig onderhoud noodzakelijk, maar als de drainage verstopt raakt of er ongewenste bomen op het groene dak beginnen te groeien, kan er maar beter zo snel mogelijk actie worden ondernomen.

Zonnepanelen renderen beter 

Een derde en laatste hier te bespreken voordeel is dat zonnepanelen op een groen dak een hoger rendement bieden. Doordat het dak koeler blijft, blijven ook de zonnepanelen koeler. Koudere zonnepanelen presteren beter dan warme zonnepanelen, waardoor het rendement met een groen dak dus ook hoger kan zijn dan het rendement met een niet-groen dak. Uit onderzoek blijkt dat de rendementsverhoging zo’n 9 tot 16 procent is, uiteraard afhankelijk van de specifieke omstandigheden.