Werkzaamheden op het dak kunt u het beste overlaten aan een professionele dakdekker. Het werken op grote hoogte zorgt namelijk voor de nodige gevaren. Met een val van het dak begeeft u zich direct in een levensbedreigende situatie. Dit blijkt ook wel als je de wereldwijde statistieken bekijkt van ongelukken waarbij mensen van een dak af vallen. Hoewel het advies duidelijk is, dat u beter een dakdekker in kunt schakelen voor dak werkzaamheden, kan het wellicht toch een keer voorkomen dat u zelf het dak op gaat. Houd in dat geval de volgende tips aan omtrent veiligheid.

Onderschat gevaren werken op hoogte niet

De belangrijkste tip omtrent veiligheid die we u kunnen geven is dat u zeker niet de gevaren van het werken op hoogte moet onderschatten. De grootste ongelukken gebeuren wanneer mensen van een hoogte onverwachts naar beneden vallen. Dit kan al ernstige gevolgen hebben wanneer u van een keukentrapje afvalt. Een val van het dak kan helemaal voor levensbedreigende verwondingen zorgen. Onderschat daarom de gevaren niet en neem de veiligheid zeer serieus door de volgende tips aan te houden.

Maak gebruik van valbeveiliging op het dak

Dat u een keer uitglijdt als u zelf het dak op gaat is nooit helemaal uit te sluiten. Zeker wanneer u op een schuin dak aan het werken bent is de kans hierop een stuk groter. U heeft dan immers niet een vlakke ondergrond. Als u zich voortbeweegt over het dak maakt slechts een klein deel van uw schoenzool contact met de dakbedekking. Een plek waar wat vuil op een dakpan is opgehoopt kan er zo voor zorgen dat u uitglijdt. Maak daarom altijd gebruik van valbeveiliging als u het dak op gaat. Hiermee bedoelen we een harnas die met een lijn aan een ankerpunt is vastgemaakt.

Werk in een duo als u zelf het dak op gaat

Als u gevaarlijke werkzaamheden verricht is het altijd aan te raden om met twee of meer mensen te werken. Mocht er een keer iets misgaan, dan is de tweede persoon altijd daar om de hulpdiensten in te schakelen. Daarbij kunt u als duo werkzaamheden ook een stuk veiliger maken. Neem bijvoorbeeld het beklimmen van een ladder om het dak van een woning te bereiken. De persoon waarmee u samenwerkt kan de ladder bij de basis vasthouden en ervoor zorgen dat deze stabiel staat op het moment dat u naar boven klimt om het dak op te gaan.