Vakkundig onderhoud

Optimale isolatie

Lekkages snel verholpen

Ervaren monteurs

Bitumen dakbedekking

Een van de meest voorkomende vormen van dakbedekking bij platte daken, is bitumen. Dit materiaal wordt ook wel dakleer genoemd en wordt al jaren gebruikt voor het bedekken van platte daken van veranda’s, schuren, dakkapellen en aan- en uitbouwen. In dit artikel zullen we kort enkele voor- en nadelen van bitumen dakbedekking in Rotterdam bespreken.

De voordelen van bitumen dakbedekking

Bitumen wordt letterlijk al duizenden jaren gebruikt. In dit tijd is het materiaal niet veel meer veranderd, al zijn er wel enkele stoffen toegevoegd aan het bitumen dat in onze huidige tijd wordt gebruikt. Hierdoor krijgt bitumen nog meer positieve eigenschappen of worden negatieve eigenschappen de kop ingedrukt.

Allereerst is bitumen ijzersterk. Het materiaal wordt gefabriceerd bij de productie van ruwe olie, waardoor het over sterke eigenschappen beschikt. Ook is het materiaal zeer goed waterdicht. Het wordt al eeuwen gebruikt om boten waterdicht te krijgen. Ook is bitumen bestand tegen chemische stoffen, waardoor het lang stevig blijft en de positieve eigenschappen blijft behouden. Een ander voordeel is dat het materiaal een grote kleefkracht heeft waardoor het goed blijft zitten.

De nadelen van bitumen dakbedekking

Helaas heeft bitumen ook zo zijn nadelen. Het grootste nadeel is wellicht dat het slecht tegen UV straling bestand is en dat het niet zuurstofbestendig is. Bovendien wordt het materiaal zacht bij hitte en heel hard bij kou, waardoor het materiaal snelachtig kan beschadigen. Door deze factoren heeft het materiaal een relatief korte levensduur.

Er zijn echter zoals gezegd toevoegingen gedaan aan het bitumen zoals dat uit de oudheid bekend is, zodat er nadelen weggewerkt kunnen worden. Wanneer bitumen bewerkt is, wordt er een elastisch materiaal doorheen verwerkt. Hierdoor blijft het materiaal soepeler en kan het beter tegen UV straling. Dit bevordert de levensduur. Ook kan er rubber worden toegevoegd waardoor de kleefkracht verbetert en de kans op lekkages verkleind wordt.