Mensen denken soms dat zonnepanelen enkel op schuine daken geplaatst kunnen worden, en dan enkel op daken die recht op het zuiden zijn gericht. Maar is dat ook wel zo?

Geschikt vs. optimaal

Allereerst is het goed om een verschil te maken tussen daken die geschikt zijn voor zonnepanelen, en daken die optimaal zijn voor zonnepanelen. In principe is namelijk elk dak geschikt om er zonnepanelen op te plaatsen – mits daar uiteraard de ruimte voor is. Zelfs op platte daken of op rieten daken is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Maar dat betekent niet dat de daken optimaal zijn voor zonnepanelen. Dat hoeft echter ook niet. Er zijn maar weinig woningen die precies aan alle ideale omstandigheden voldoen. De woningen die hier niet aan voldoen kunnen alsnog een prima rendement behalen, zolang de panelen maar zo gunstig mogelijk zijn geïnstalleerd. Een kleine wijziging in de wijze van installeren kan een groot effect hebben op het rendement van de zonnepanelen. Daarom is het verstandig om het installeren van de zonnepanelen over te laten aan iemand die hier veel ervaring mee heeft. Je betaalt daar uiteraard wel voor, maar je kunt die kosten al snel terugverdienen door een hoger rendement.

solar-panels-943999_640Zonnepanelen kunnen dus prima rendabel zijn op platte daken, maar ook op daken die west / oost georiënteerd zijn. Optimaal is anders, maar vrijwel geen enkel dak is optimaal voor zonnepanelen.

dakterrasPlatte daken voor- en nadelen