De dakpannen op het dak van uw woning worden blootgesteld aan weer en wind. Ze krijgen op jaarbasis veel water te verduren en komen ook in aanraking met vorst en sneeuw. Dit kan ervoor zorgen dat er aanslag ontstaat op jouw dakpannen. Bij aanslag kun je denken aan vogelpoep, maar ook aan mos of algen. Dit ziet er natuurlijk niet fraai uit. Buiten dat kan een smerig dak er uiteindelijk voor zorgen dat er een lekkage ontstaat. Dakpannen kunnen namelijk poreus worden wanneer er lange tijd aanslag aanwezig is. Gevolg hiervan is dat ze water opnemen en bij vorst kapot kunnen vriezen. Wilt u dit voorkomen? Dan is het zaak uw dakpannen zo nu en dan te reinigen. Wij geven je hier een aantal tips.

Dakpannen reinigen

Er zijn maar weinig mensen die hun dakpannen reinigen. Aan de ene kant niet vreemd natuurlijk, want de pannen bevinden zich vaak op een behoorlijke hoogte. Toch doet u er wel goed aan om dakpannen zo nu en dan schoon te maken. Hiervoor kun u het beste een hogedrukspuit gebruiken. Aanslag verdwijnt zo betrekkelijk snel van uw dakpannen. Zet de druk niet te hoog, want hierdoor kunnen de pannen beschadigen. Zorg er tevens voor dat u veilig te werk gaat. Werken op hoogte brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee.

Werk altijd van boven naar beneden

Bij het reinigen van dakpannen beginnen veel mensen onderaan. Hier komen zij immers gemakkelijk bij. Dit is echter niet verstandig. Waarom niet? Omdat de onderste dakpannen weer vies worden wanneer je verder naar boven gaat. Het water loopt immers altijd over de onderliggende dakpannen naar de dakgoot. Het reinigen van dakpannen heeft in dat geval niet veel zin. Begin daarom altijd bovenin wanneer je uw dakpannen wilt reinigen. Op deze manier voorkom je dat je onderliggende dakpannen twee keer of vaker schoon moet maken. Heb je geen idee hoe je uw dak moet reinigen? Of heb je hoogtevrees en durf je niet met een hogedrukspuit jouw dak op? Schakel dan een vakman in voor het reinigen van jouw dakpannen.

Dakbedekking RotterdamdakdekkersbedrijfHet belang van een goed onderhouden dak