Voor het dak op je huis hoef je niet per se een constructie te kiezen die standaard is. Er zijn ook enkele originele dakconstructies die tot de mogelijkheden behoren. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat je bij deze keuze met enkele voor- en nadelen te maken krijgt. Als dakdekkers zijnde kijken wij vaak anders naar een dakconstructie dan de meeste mensen. De gemiddelde persoon kijkt naar een dak en denkt daarbij alleen of zij dit wel of niet mooi vinden. Een dakdekker kijkt naar hoe de constructie mogelijk is gemaakt en wat nu precies als voordeel of als nadeel van de dakconstructie gezien kan worden.

Glas als onderdeel constructie

Wat we vaak zien is dat mensen de originaliteit van een dakconstructie willen vergroten door materialen te kiezen die niet gebruikelijk zijn. Zo zien we tegenwoordig bijvoorbeeld regelmatig dat glas als onderdeel van de constructie wordt gebruikt. We hebben het dan niet over een dakraam die in het dak verwerkt is, maar echt een deel van de dakbedekking of de dakconstructie waarvoor glas als materiaal is gebruikt. Bij voorbeelden die we gezien hebben is het gedeelte muur onder de nok van het dak van glas gemaakt. Het grote voordeel hiervan is uiteraard de grote mate van lichtinval in huis.

Afwijken van rechte vlakken

Zorgen voor een originele dakconstructie is eigenlijk heel makkelijk. Wat je hiervoor moet doen is eigenlijk gewoon afwijken van de saaie rechte vlakken. Kies in plaats van een plat dak, voor een dakconstructie met gebogen en ronde vormen. Dit zijn vormen die meer sierlijk zijn en daardoor dus ook minder saai. Een schuin dak met aan beide kanten een recht vlak bedekt met dakpannen, kan onderbroken worden door een dakkapel. Of misschien wel meerdere dakkapellen op het dak.

De kosten van originaliteit

Wat vooral een groot nadeel is van afwijken van de norm is dat originaliteit extra kosten met zich meebrengt. De grote rechte vlakken zijn misschien wel saai, maar wel het meest praktisch om te bouwen voor een dakdekker. Iets wat sneller en makkelijker gerealiseerd kan worden zal ook goedkoper zijn. Voor originaliteit moet je betalen. Sommige mensen vinden dat het de kosten meer dan waard is om te breken met de norm. Andere mensen besteden hun geld liever aan andere dingen waarmee zij een persoonlijke touch aan hun woning geven. Wij begrijpen beide standpunten, maar kijken wel vol bewondering als grenzen verlegd worden op het gebied van dakconstructies.

Dakbedekking Rotterdamdakdekkersbedrijf