Het is niet altijd noodzakelijk om een dakdekker in te schakelen voor het uitvoeren van werkzaamheden aan je dak of dakbedekking. Mocht je zelf aan de slag gaan, dan is het belangrijk om vooraf de nodige maatregelen te treffen. Je wilt de kans op ongelukken immers minimaliseren! Een goed voorbeeld van een zelf uit te voeren klus, is het herstellen van een kapotte of weggevallen dakpan. Ook voor het verwijderen van vuil op de dakbedekking, hoef je vaak geen dakdekker in te schakelen. Denk aan takken, hoopjes bladeren, kleine steentjes, enzovoorts.

Vind je het geen prettig idee om zelf het dak op te moeten gaan? Doe dit dan zeker niet! De kans op ongelukken is het kleinst, wanneer je professionele hulp inschakelt voor werkzaamheden aan het dak. Onze dakdekkers kunnen je die hulp bieden!

 

Veiligheidsvoorschriften voor klussen op het dak

Bij klussen op het dak is het allereerst raadzaam om hier hulp van iemand anders voor in te schakelen. Denk aan iemand uit je gezin, een buurman, enzovoorts. Door samen aan het werk te gaan is de kans op ongelukken kleiner. Daarbij kan iemand de ladder vasthouden, om het wegzakken of wegglijden hiervan tegen te gaan. Zorg er ook voor dat klussen overdag worden uitgevoerd, om het overzicht te behouden. Bij duister is het lastiger om risico’s in te schatten of te zien waar het vochtig is.

Niet onbelangrijk is een stabiele ondergrond voor de ladder. Zet een ladder nooit op aarde, aangezien de ladder in de aarde weg kan zakken. Verstandiger is het om een ladder op een stenen ondergrond of een houten plank te plaatsen.

 

Mogelijke risico’s bij werkzaamheden op hoogte

Aan het uitvoeren van klussen op hoogte zitten verschillende mogelijke gevaren. Denk bijvoorbeeld aan een gevoel van hoogtevrees wat plotseling op kan spelen! Als gevolg van hoogtevreesgevoelens kun je in paniek raken, met alle gevolgen van dien. Ook kan het dak gladder zijn, dan je vooraf wellicht verwacht had. Niet alleen neerslag maakt een dak glad, ook kan het dak glad zijn door hoopjes bladeren.